Çocuklarda ev kazaları
23 Ekim 2018

Çocuklarda ev kazaları özellikle emekleme ve yürüme çağına gelen, yaşadığı dünyaya olan ilgisi ve merakı artan miniklerde görülmeye başlanır. Hayatı tehdit edecek boyutlarda hasara yol açabilecek olan ev kazalarının çoğu aslında önlenebilir durumlardır. Sık karşılaşılan ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı hususları belirli başlıklar altında incelemek ve bu durumlarda yapılabileceklerle ilgili bir kaç öneri sunmayı amaçladık.

1. Yanıklar
Özellikle yürümenin başlaması ile birlikte ev içerisinde özgürce hareket etmeye başlayan meraklı miniklerde çok sık görülen durum yanıklardır. Yanığa sebep olan etkenler arasında en sık kaynar su, çay, yemek ve süt bulunmaktadır. Basit pansumanlarla tedavi edilebilecek yanıklar olabileceği gibi hastanın yaşına, yanık etkenine ve yanığın genişliğine göre hastaneye yatırılmayı gerektirecek durumlara kadar varan ciddiyette kazalar yaşanabilmektedir. Meydana gelmesi halinde yapılacak ilk şey yanan bölgenin su ile yıkanması ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.

2. Zehirlenmeler ve Korozyonlar
Hareketlenen çocukların başına sık gelen kazalardan biri de evdeki temizlik maddelerinin yutulmasıdır. Özellikle üzerinde herhangi bir etiket olmayan ya da orijinal ambalajı haricinde saklanan maddeler yanlışlıkla çocuklar tarafından tüketilir. Durum fark edildiğinde çocuğun kusturulmaması mümkünse su içirilmesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir. 

3. Düşmeler
Çocuklar ev içerisindeki yatak, koltuk vb eşyalardan düşebilecekleri gibi özellikle yaz aylarında açık  bırakılan pencere ve balkonlardan da düşebilmektedir. Yüksekliğin yanı sıra düşülen zemin, hastanın yaşı ve düşüş şekli çocukta meydana gelebilecek yaralanmayı etkilemektedir. Düşme riskinin en aza indirilmesi ve düşme olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna hastayı çok fazla oynatmadan ulaştırmak geri dönüşümsüz hasarı önlemek açısından çok önemlidir. 

4.Yabancı Cisimlerin Solunum Yoluna Kaçması
Çerez, havuç gibi sert sebzeler ve sıklıkla oyuncak parçaları yutma refleksi yeterince gelişmemiş olan 5 yaş ve altındaki küçük çocuklarda soluk borusuna ve hatta akciğer içerisindeki daha küçük hava yollarına kaçabilmektedir. Çocuğun ağzında bahsi geçen nesnelerin görülmesinin ardından ani öksürme, morarma ve sonrasında hırıltılı soluma gibi şikayetlerin olması akla akciğere yabancı madde kaçma şüphesini getirmelidir. Böyle bir durumda hemen çocuğun nefes alması sağlanmalı en yakın sağlık kuruluşuna ivedilikle başvurulmalıdır.

Op. Dr. Nihan MALBORA
Çocuk Cerrahisi Uzmanı
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi