Aslan Bebek Anne Sütüne Kavuştu
14 Ocak 2019

Yaşadığı sağlık problemi ile bebeğini emziremez duruma gelen Ceyda KOYUNCU, başvurduğu İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi sayesinde bebeğini tekrar emzirmeye başladı. Meme reddinin emziren her annenin başına gelebileceği belirten anne Ceyda KOYUNCU, mutlaka sağlık kuruluşlarından profesyonel destek alınması gerektiğini belirtti.

BEBEKLERİN MEME REDDİ HER EMZİREN ANNENİN BAŞINA GELEBİLİR

Anne Ceyda KOYUNCU bebeği dört aylıkken yaşadığı bir sağlık sorunu nedeniyle emzirme konusunda sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirterek “İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi ile tanışmam gebe okulu ile oldu.Gebe okulunda bebeğime nasıl bakmam gerektiği konusunda bana profesyonel bir eğitim verdiler.Yaklaşık on ay önce İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde doğum yaptım.Bebeğimi anne sütü ile beslemeye başladım.Fakat sağlık problemlerim olması nedeniyle dördüncü aydan sonra yeterli anne sütü verememeye başladım.Bebeğim yeterli beslenemez duruma geldi. Çocuk doktorumuza başvurduktan sonra beni hastanede görevli emzirme danışmanı Nalan DEMİRCAN’a yönlendirdi.

BENİM İÇİN YIKICI BİR AŞAMAYDI

Bebeklerinin bu aşamadan sonra memeyi kabul etmediğini söyleyen anne Ceyda KOYUNCU “Bu benim için yıkıcı bir aşamaydı.Ama bebeğim için durum daha kötüydü. Nalan hemşire bu aşamada benim ve bebeğimin hayatını değiştirdi.Uyguladığı teknik ile bebeğim aynı gün emmeye ve anne sütü almaya başladı.Çevremde birçok annenin biberon kullandığını görüyorum. Bu bence çok yanlış bir durum. Emzirmeyi bırakan anneler bebekleri konusunda mutlaka profesyonel destek almalılar” dedi.

MEME REDDİ CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİYOR

Hastanede emzirme danışmanı olarak görev yapan Hemşire Nalan DEMİRCAN “Anneler sütlerinin az geldiğini düşünerek yanlış bir seçim ile ticari mamalara yönelebiliyor. Bunun sonucunda meme reddi durumu ile karşılaşabiliyoruz.Özellikle biberon kullanımı buna etken olabiliyor.Çünkü biberen kullanımı bebeğin kolayına gidiyor. Daha sonra bebeği yeniden anne tarafından emzirmeye döndürmek zor olabiliyor. Bu yüzden bebekler annelerinden almaları gereken besin maddelerini yeterli düzeyde alamayabiliyor. Hastanemizde uyguladığımız “Emzirme Destek Programı” ile bebekleri normal emzireye geri döndürmeye çalışıyoruz.Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartları karşılayarak “Bebek Dostu Hastane” ünvanını aldık. Tedavi gören, ilaç kullanan sütü kesilen annelere yardım için buradayız” dedi.

ANNENİN EMZİRMESİ BEBEKLER İÇİN HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP

İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nurdan ÇAMLIBEL emzirmenin bebekler için hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek “Yenidoğan yoğun bakımda tedavi gören bebeklerin emzirilmesi konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Bizim için önemli olan anneden ilk sütün gelmesini sağlayabilmek.Çünkü annenin ilk sütünü bebeğin ağzına bile sürerek onun hayatını değiştirebiliyoruz.Sindirim sisteminin yapısını ilk anne sütü ile başlatabilmek bizim açımızdan gerçekten değerli.Bebeğin hastalık sürecini atlatmasını kolaylaştıran bu durum bizim için temel dayanaklardan birisi.Böylelikle uyguladığımız antibiyotik tedavilerinin bağırsak florasına olan olumsuz etkilerini en aza indirgemiş oluyoruz”dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TARAFINDAN ONAYLI BEBEK DOSTU HASTANE

İlk olarak anne sütünün bebekler için en kıymetli hazine olduğu ifade eden İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Özgür OLUKMAN “İzmir Çiğli Bölge Hastanesi genç ve dinamik bir yapıya sahip.Vermiş olduğumuz hizmetin standartlarını yükselterek Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bebek dostu hastane ünvanını aldık. Her şeyden önce inanan bir ekip ile bunu başarabilmek bizim için gurur verici.Bunu yaparken tek hedefimiz anne ve bebeklerin daha kaliteli sağlık hizmetine erişim sağlayabilmeleri.Yoğun bakımda beslenemeyen ve annesinden ayrı bebekler var. Bu bebeklerin de anne sütünden mahrum kalmamaları lazım.Bunun için tedavisi tamamlanmaya başlayan bebekler için “Anne - Bebek Uyum Odaları” oluşturduk.Hastanemizde fiziksel şartları geliştirerek bebek dostu yoğun bakım olma şartlarını da yerine getirdik. Bebek dostu hastane ünvanının yanında, bebek dostu yoğun bakım ünvanını da almaya hak kazandık. Bu bizim için gurur verici. Ünitemizde görev yapan tüm çalışanlarımız, konusunda sertifikalıdır” dedi.

• Ceyda KOYUNCU - Bebek Aslan KOYUNCU - Hems¸ire Nalan Demircan.jpg
  • Ceyda KOYUNCU - Nurdan C¸AMLIBEL - Ays¸e DOGˆANTEZ - Nalan DEMI·RCAN.jpg
  • Doc¸. Dr. O¨zgu¨r OLUKMAN.jpg
  • Sagˆlık Bakım Hizmetleri Mu¨du¨ru¨ Nurdan C¸AMLIBEL - Bebek Aslan KOYUNCU.jpg