Acil Tıp Kliniğimiz haftanın her günü, günde 24 saat boyunca kesintisiz hizmet sunmaktadır. Hasta girişleri ayaktan ve ambulanslar için ayrı noktalardan gerçekleştirilmektedir. Kliniğimizin ana girişleri, ayaktan hasta girişi ve 112 acil girişi olmak üzere iki ana noktada yer almaktadır.
Acil servis, bu ana girişlerden devam eden iki ana koridor ve bu koridorları birbirine bağlayan üç ara koridordan oluşmaktadır. Ayaktan hasta girişi bölümünde danışma alanı (hasta yönlendirme ve karşılama personeli), triaj alanı (sağlık çalışanlarının bulunduğu) ve hasta giriş kayıt alanı (bilgi işlem personelinin bulunduğu) bulunmaktadır.
Trijaj alanının yanında iki poliklinik odası vardır: biri çocuk yeşil alan polikliniği, diğeri erişkin yeşil alan polikliniği. Ayaktan hasta girişi koridorunda yeşil alan hastalarının tedavi odası ve çocuk hasta takip alanı da yer almaktadır. Bu koridorun devamında erişkin sarı alan (monitörlü gözlem) bulunmaktadır.
112 acil girişi ile başlayan ana koridorda sırayla KBRN ünitesi, resüsitasyon odası, erişkin kırmızı alan muayene ve takip alanı, doktor odası ve eczane deposu yer almaktadır. Diğer tarafta ise travma birimi, 112 girişi, travma gözlem ve alçı alanı, acil servis eczanesi ve adli muayene odası bulunmaktadır.
Kliniğimiz 3.basamak acil servis hizmeti sunmaktadır ve günlük ortalama 2500 hasta başvurusu alan acil servisimizin 600 m² bakım alanı ve 1200 m² acil radyoloji, acil laboratuvar ve yaşam alanlarının bulunduğu ortak kullanım alanı mevcuttur. Bakım alanlarımızda 4 ventilatör, 4’de yeniden canlandırma odasında monitörlü gözlem alanında, 8’si travma biriminde, 2.’i hızlı bakı biriminde, 1’ triaj alanında 2 monitör, olmak üzere toplamda 38 monitör, 80 sedye, 7 defibrilatör ve 1 adet taşınabilir USG cihazı bulunmaktadır. Bunun yanında acil radyoloji ve acil laboratuvar birimi 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.
İzmir’in en çok 2. hasta başvurusu alan acil servislerinden biri olan kliniğimizde 2 Acil Tıp Doçenti, 27 Acil Tıp Uzmanı, 19 Acil Tıp Asistanı, 45 Acil servis hemşiresi, hasta taşıma personeli, 30 tıbbi sekreter, 35 danışma ve bilgilendirme elemanı, 42 Temizlik personeli ile hizmet verilmektedir. Her vardiyada 6 Acil Tıp Uzmanı, 2 Acil Tıp Asistanı,27 acil servis hemşiresi, 9 hasta taşıma personeli, 13 tıbbi sekreter, 2 danışma ve bilgilendirme elemanı görev yapmaktadır.
Tanı ve Tedavi Hizmetleri
Acil servise başvuran tüm hastalar acil servis girişinde triaj hemşiresi, paramedik veya acil tıp teknisyeni ve yardımcı personel tarafından karşılanır. Hastanın ana şikâyeti sorulur, görünümü değerlendirilir. Tüm hastaların (şikâyetleri ve genel durumuna bakılmaksızın) vital bulguları (kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu ve ateşi) triaj bölümünde sağlık personeli tarafından alınır. Hastanın alınan vital bulguları D Acil Servis Hasta Muayene Formu’na yazılır, travma hastalarının vital bulguları ise T Acil Servis Hasta Muayene Formu’na kaydedilir. Hastane bilgi sisteminde hastanın acil servis triajına hangi saatte başvuru yaptığı müracaat girişi yapıldığı an kayıtlara geçer.
Hasta şikayetleri ve vital bulguları göz önüne alınarak 5’li triaj skalası uyarınca hastaların öncelik derecesi tespit edilir. Acil servis yoğunluğu göz önüne alınarak, en kritik hastanın daha önce acil servise alınması sağlanır. Acil servise kabul edilen hastalar triaj alanından ilgili bakı birimine (sarı alan, kırmızı alan, travma odası, resusitasyon odası, yeşil alan, çocuk muayene alanı) acil servise triaj personeli tarafından sedye veya tekerlekli sandalye ile alınır. Ambulans ile getirilen hastalar sedyesi ile travma hastası ise travma odasına, dahili problemleri olan hastalar ise kırmızı alana, 18 yaş altı travma harici hastalar çocuk muayene alanına bekletilmeksizin alınır. Bu alanlara alınan hastaların klinik durumunun ciddiyetine göre; ilgili hekimince resüsitasyon odasına alınır.
Hastalar acil servis yoğunluğu göz önüne alınarak triaj skalasındaki şikayet önceliklerine göre ilgili bakı birimine alınırlar. Triaj personeli tarafından ilgili bakı birimine alınan hastanın ilk muayenesi acil servis hekimi tarafından yapılır. Gerekli tetkikler hekim tarafından istenerek yine hekim orderı doğrultusunda hastanın ilk müdahalesi yapılır. Hastadan alınan numuneler pnömatik cihazları ile ya da gerekli hallerde bu konuda eğitim almış hastane personeli tarafından laboratuvara teslim edilir. Tetkik sonuçlarına göre acil servis hekimi tarafından ön tanısı konularak tedavisi tamamlanan hasta taburcu edilir ya da gerekli durumlarda HBYS Sistemi üzerinden, ilgili uzman hekimden konsültasyon istenir. İlgili uzman hekim acil servise gelerek hastanın muayenesini yapar ve sevk, yatış, taburcu ya da başka bir konsültasyon ihtiyacı konusunda HBYS sistemi üzerinden görüş bildirir. Hastanın acil servis gözlem süreci bu doğrultuda devam ettirilir veya sonlandırılır.