29 yaşında 40 kilo vererek sağlığına kavuştu

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, obeziteyle mücadelede örnek çalışmalar yapmaya devam ediyor. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği başvuran 29 yaşındaki Şefika ERCAN, 40 kilo vererek sağlığına kavuştu.

DOĞUMDAN SONRA ALDIĞIM KİLOLARI GERİ VEREMEDİM

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği  ile sağlığına kavuşan Şefika ERCAN  “Kilo alma sürecim oğluma hamile kalmamla başladı. Bundan önce normal kilodaydım. Hamileliğim süresince 36 kilo aldım. Sürekli kilo almaya devam ettim. Birgün oğlum okuldayken tansiyonum yükseldi. Hastaneye kaldırıldım. Kırılma noktan bu olay oldu. Bundan sonra bir şeylerin ters gittiğini anladım. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği’ne başvurdum. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Devrim Dölek ÇETİNKAYA ve Diyetisyen Emre ONGAN bu süreçte hep yanımdaydılar. Tedaviye başladığımda son şansım olduğunu biliyordum.” dedi.

40 KİLOYU TAŞIYARAK VÜCUDUMA KÖTÜLÜK ETMİŞİM

Hayatında hiç görmediği kiloları gördüğünü belirten Şefika ERCAN , Her sabah erken kalkmaya ve spor yapmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi “Haftanın 7 günü sporumu yapmadan evden adımımı atmıyordum. Şubat 2017 tarihinde çıktığım bu yolculukta 9 ayda 40 kilo verdim. Oğlumun sünnetinde kilolarımın büyük bir çoğunluğunu vereceğim dedim. Bu süreçte doktorum ve diyetisyenimin yaklaşımı beni motive etti. Her muayene gününe heyecanla hazırlanıyordum. Verilen diyet listesinin dışına çıkmamaya çalıştım. Bu 40 kiloyu taşıyarak vücuduma kötülük etmişim. Bunu şimdi daha iyi anlıyorum.”

DİYABET HASTASI OLDUĞUNU ÖĞRENDİ

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Emre ONGAN “Şefika ERCAN tip 2 diyabet hastasıydı. Kliniğimize Şubat ayında yüksek kan glikozu değerleri, hipotroid ve obezite tablosuyla başvurdu. Hastamız, Endokrin uzmanı muayenesinden sonra yönlendirildiği obezite polikliniğinde 99 kg ile tıbbi beslenme tedavisi ve düzenli fiziksel aktiviteye başlatıldı. Kendisine verilen diyabete özgü beslenme programına uyarak, beslenme alışkanlıklarındaki hataları düzelterek, öğün atlamayıp düzenli spor yaparak ve medikal tedaviyi de aksatmadan 9 ayda toplam 40 kg zayıflamıştır. Bu ağırlık kaybı içerisinde de %80 lik yağ dokusu kaybı gerçekleşmiş ve 59 kg olan ideal ağırlığa ulaşmıştır. Şefika ERCAN tedavisi kapsamında hastanemiz bünyesinde hizmet veren Diyabet Okulu'nda eğitim aldı.” dedi.

OBEZİTE VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE

Sözlerine devam eden Diyetisyen Emre ONGAN,  Obez diyabetik bireylerin gün içinde sık öğünler yapmaları gerektiğini, öğün atlamamaları, aşırı besin tüketimini de engelleyerek, kan şekeri regülasyonunu sağlamakta oldukça önemli olduğunu belirtti.Kan şekerini düzene koyamayan obez diyabetik bireylerde koroner kalp hastalığı, diyabetik nefropati, diyabetik ayak, göz hasarı, diyabetik nöropati gibi diyabetin komplikasyonlarının görülme riskinin arttığını belirten ONGAN, obezitenin vatandaşlarımız için büyük bir tehlike olduğunu ifade ettti.

DİYABET ÇAĞIMIZIN EN ÖNEMLİ HASTALIKLARINDAN BİRİSİ

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Devrim Dölek ÇETİNKAYA , diyabetin çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Sözlerine davam eden ÇETİNKAYA “Farkındalığın artması ile birlikte, diyabet kontrol altına alınabilir. Böylelikle diğer organlarımız hasar görmeden önlem alınabilir. Sağlık Bakanlığı bu kapsam diyabet eğitim programları oluşturdu. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Diyabet Okulu ile hastalarımızı eğitmekteyiz. Tip 2 diyabet özellikle insülin direnci ile başlar. Öncelikle diyet , egzersiz ve medikal tedavi ile hastalarımızı korumayı hedeflemekteyiz. Diyabet yıllar içinde tüm yaşamsal organlara hasar vermektedir. Erken farkındalık diyabet için çok önemlidir.” dedi.

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ’NDE PLAKET

40 kilo vererek sağlığına kavuşan 29 yaşındaki Şefika ERCAN’a , 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında plaket verildi. Açılan 14 Kasım Diyabet Günü standını ziyaret eden Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Okan ÖZMEN , 40 kilo vererek sağlığına kavuşan Şefika ERCAN’a plaket takdim etti. Hastane olarak başarılı çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini belirten Dr. Okan ÖZMEN “Şefika hanımı bu özverili mücadelesinden dolayı kutluyorum. Umarız bu  bilinçli davranışı tüm hastalarımıza örnek olur” dedi.

• 0W7A8428.JPG
  • 0W7A8426.JPG