Beyaz Kodla Sağlık Çalışanlarına Şiddetin Önü Kesiliyor
18 Ocak 2024

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Adnan Yamanoğlu, sağlık çalışanlarına karşı yapılan şiddet olaylarının caydırıcılık kazanması için Beyaz Kod uygulamasını sürdürdüklerini açıkladı. Yamanoğlu, hastanemizde 2023 yılı içerisinde 1.5 milyon hastaya hizmet verdiklerini, ayrıca yataklı servisler yılda 4 bine yakın hastayı tedavi ettiklerini belirtti.

Sağlık Çalışanları Fedakarca Çalışıyor

Yamanoğlu, sağlık çalışanlarının yılın her döneminde fedakarca çalıştıklarını, özellikle kış mevsiminde salgın hastalıklarla mücadele ettiklerini belirtti. Ancak bazı hastaların veya hasta yakınlarının şiddet eğilimi gösterdiklerini, bu durumun ise hem çalışanların moral ve motivasyonlarını bozduğunu, hem de hastaların hizmet almasını olumsuz etkilediğini vurguladı. Yamanoğlu, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kabul edilemez bir durumdur. Biz bu konuda hem çalışanlarımızı korumak hem de şiddeti önlemek için hem hastanemizde gerek fiziksel önlemler, gerekse de personelimize hizmet içi eğitimler veriyoruz. Beyaz Kod kapsamında çalışanlarımıza bakanlığımızın atamış olduğu ücretsiz avukatlar sağlayarak hukuki destek ve psikolojik travmalara karşı psikososyal destek hizmeti veriyoruz.” dedi.

Şiddet Olaylarına Hukuki Müdahale Ediliyor

Yamanoğlu, personelimize uygulanan şiddet olaylarının hukuki sonuçları olduğunu da hatırlattı. Yamanoğlu, “Sözel şiddet olaylarında hem para hem de hapis cezası verildiğini, fiziksel şiddet olaylarında ise katalog suçlar kapsamında değerlendirildiğini ve o kapsamda işlem yapıldığını belirtti. Beyaz Kod işlemlerinde Emniyet ve Başsavcılığımızla eş güdümlü çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.

Şiddetin Önüne Geçmek İçin Önlemler Alınıyor

Yamanoğlu, şiddetin önüne geçmek için çalışanlarımıza hizmet içi eğitimlerle iletişim becerileri, stres yönetimi, hasta hakları, hasta güvenliği gibi konularda eğitimler verdiklerini, hastalarımızda ise farkındalık yaratmak için hastanemizin çeşitli yerlerine şiddetin çözüm olmayacağını belirten bilgilendirme tabelaları astıklarını kaydetti. Yamanoğlu, “Ayrıca hastanemizin giriş kapılarına kapı metal dedektörlerini devreye aldık. Hastanemiz 24 saat kamera sistemleri ile takip ediliyor. Sosyal medya uygulamaları sayesinde, T.C. Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan görseller ile vatandaşlarımızı sürekli bilgilendiriyoruz. Amacımız hem çalışanlarımızın hem de hastalarımızın memnuniyetini artırmak ve şiddeti azaltmaktır.” şeklinde konuştu.

Şiddete Hayır Diyoruz

Yamanoğlu, son olarak tüm vatandaşlara seslenerek “Sağlık çalışanları olarak bizler, insanların sağlığı için gece gündüz çalışıyoruz. Şiddete başvurmak yerine bizlere destek olun. Şiddet sadece bizi değil, sizleri de yaralıyor. Şiddetin hiçbir çözüm getirmediğini unutmayın. Lütfen şiddete hayır deyin.” dedi.