Sizce De Doğaya Bir Özür Borcumuz Yok mu?
23 Ekim 2018

Sizce De Doğaya Bir Özür Borcumuz Yok mu?

Yeryüzünde çok sayıda canlı yaşar. Doğal ortamda canlılarla cansızlar arasındaki sürekli ilişkiye doğal denge denir. Tüm canlıların ortak yaşam alanı olan çevre, artan bilinçsiz kaynak tüketimi sebebiyle günden güne kirlenir ve doğal dengenin bozulmasına sebep olur. Doğal denge bozulduğunda ise birçok canlı türünün nesli tükenmeye başlar. İnsanoğlu her ne kadar kendini doğanın hakimi olarak görse de tek bir canlı türünün yok olması demek besin zincirinin bozulması, dolayısı ile insanoğlunun zarar görmesi demektir.

Hastaneler insan sağlığı için çalışan kurumlar… Peki hastanelerde çevre sağlığı için neler yapılabilir?

İnsan sağlığı ve çevre sağlığı birbirini tamamlayan olgulardır. Bu sebeple sağlık kuruluşları çevre yönetimi konusunda da oldukça hassas olmalıdır. Atıkların kaynağında doğru ayrıştırılması ve atık minimizasyonu ile hastaneler, sürdürülebilir kaynak tüketimine büyük katkı sağlayabilirler.

Atıkların Kaynağında Doğru Ayrıştırılması

Hastane atıkları; evsel, geri dönüşüm (Ambalaj), tıbbi, tehlikeli ve radyoaktif atıklar olarak 5’ e ayrılır.

Evsel atıklar, bertarafı için özel işleme tabii olmayan, organik atıklardır. Siyah poşetlere atılır.

Geri dönüşüm (Ambalaj) atıklar, kağıt, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir atıklardır ve mavi kutularda biriktirilir. Geri dönüşüme katkı sağlamak, hem atıkların azaltılması, hem de geleceğimiz açısından oldukça önemlidir. 1 ton kağıdın geri dönüşümü ile 17 ağacı kurtarabilir ve gelecek nesillere daha yeşil, yaşanılabilir ve doğal kaynaklar açısından zengin bir dünya bırakmış oluruz.

Tıbbi (Enfeksiyon yapıcı) ve Tehlikeli (Kartuj-tonerler, laboratuvar sıvıları, miadı geçmiş ilaçlar, piller, atık yağlar, floresanlar) atıklar ise bertarafı için özel işleme tabii olan, çevre için oldukça zararlı atıklardır. Hastane içinde toplanmaları ve taşınmaları özel kişisel koruyucu donanıma ve sertifikaya sahip personeller tarafından yapılır, Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan bertaraf firmalarına teslim edilir. Tıbbi ve tehlikeli atıkların bertarafı, sağlık kuruluşlarına ciddi maliyetler doğurmaktadır. Bu sebeple tıbbi ve tehlikeli atıkları kaynağında azaltacak çalışmalar, bertaraf maliyetlerinin azaltılması açısından da oldukça önemlidir. Tıbbi ve tehlikeli atıkların doğrudan çevreye bırakılmaları çok ciddi çevre cezalarını da beraberinde getirir. 2872 sayılı Çevre Kanununa göre; Kirleten Öder…

Radyoaktif atıklar, her sağlık kuruluşunda bulunmaz ancak bulunursa Türkiye Atom Enerjisi Kurumu mevzuatı hükümlerine göre toplanıp uzaklaştırılır.

Atık Minimizasyonu 

Tekrar kullanılabilir, steril edilebilir malzemelerin tercih edilmesi ile atık minimizasyonuna önemli katkılar sağlanacağı gibi ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi de atık azaltma çalışmalarına ciddi oranda katkı sağlar. Çevre kirliliğinin olmadığı, yeraltı sularının kirlenmediği, ağaçların kesilmediği bol oksijenli ve yeşil bir yaşam alanında insanların ruhsal ve fiziksel açıdan daha sağlıklı olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Çevre sağlığının olmadığı bir yerde sadece insan sağlığı değil tüm canlıların sağlığı tehlikededir. Gelin yalnızca çalışma alanımızda değil hayatımızın her alanında çevre konusunda artık daha hassas olalım.

Sizce de doğaya bir özür borcumuz yok mu?

Belki de geç kalmamışızdır…

Sultan Parlak BATKI
Biyolog
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Çevre Yönetim Birimi