KRONİK PSİKİYATRİ HASTALARINA UMUT IŞIĞI OLAN MERKEZ
İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi kronik psikiyatrik bozukluğu olan hastalar için yaşama tutunma şansı sağlıyor. Açıldığı günden bu yana İzmir’in sağlığında etkili bir rol üstlenen İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, özellikle toplumdan dışlanan ve kronik psikiyatri rahatsızlığı ile başa çıkmaya çalışan hastalar ve aileleri için bir umut ışığı oldu.
SINAVLARDA DERECE YAPIYORLAR
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Çiğdem ÇOLAK KALAYCI pastacılık kursu dahil resim, el sanatları, spor, EKPSS gibi kursları halk eğitim merkezinden gelen eğitimcilerin desteğiyle verdiklerini söyleyerek “Engelli bireylerin katıldığı EKPSS sınavında Türkiye 12.’si olan takipli hastalarımız var. Bu konuda başarı grafiğimiz çok yüksek. Bunda amacımız hastalarımızın sosyal yaşama adapte olmalarını sağlamak. Bir iş sahibi olarak onların sosyal yaşama adapte olmalarını hedefliyoruz. Özellikle bipolar bozukluğu olan hastalarımızın başarı oranı çok daha yüksek. Bizim için en önemlisi hastalarımıza vakit ayırabilmek. Bu merkezde bunları gerçekleştirebiliyoruz. Hastalarımızın ihtiyaçlarına göre gerekirse bir saat görüştüğümüz hastalarımız oluyor. Polikliniklerde bunları sağlama olacağımız yok. Biliyoruz ki bu tip rahatsızlıkların birçoğunun tedavisi var. Hastalarımız merkezimizde bu sağlık hizmetine ulaştıklarında düzelme şansları giderek artıyor.” dedi.
KRONİK PSİKİYATRİK BOZUKLUĞU OLAN HASTALARIMIZA REHBERLİK EDİYORUZ
İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Nagihan BARUTLU, daha çok psikotik bozukluğu olan hastaların başvurduğunu anlatarak “Hastalarımızla ekip olarak ilgileniyoruz. Sosyal hizmet uzmanı olarak hastalarımıza ev ziyaretlerinde bulunuyoruz. Engel durumlarından kaynaklanan sorunlar için onlara rehberlik hizmeti veriyoruz. Eğer kendileri başvuru yapabilecek durumda değilse hastalarımızın adına başvurularını gerçekleştirebiliyoruz. İlimizde bulunan kaynakları takip ediyor başvurular konusunda hastalarımızı doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. EKPSS ve ÖSYM başvuruları konusunda onlara yönlendirici olmaya çalışıyoruz. Merkezimizde insanlara ilaç tedavisinin yanında sosyalleşme imkanıda sağlıyoruz. Aile desteğini arttırmaya çalışıyoruz.” dedi.
HASTALARIMIZA TEK MERKEZ ÜZERİNDEN ULAŞIYORUZ
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Çiğdem ÇOLAK KALAYCI eskiden bu hizmetleri poliklinikler üzerinden verdiklerini belirterek “Kronik rahatsızlığı olan hastaların ihtiyaçları takip edilemiyordu. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile hastaları daha detaylı takip edebilme imkanı sağlamış oluyoruz. Bu şekilde hastalarımız daha az problem ile kaşılaşıyor. Evinden yıllarca çıkmamış şizofren hastalarımız buraya gelerek el sanatları veya sınavlara hazırlık kurslarımıza katılıyorlar. Bu konuda Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerini çok önemsiyoruz. Biz sistemleşme konusunda aşamaları tamamlamış bulunuyoruz. Personel yapımız ile hastalarımıza tam teşekküllü olarak hizmet veriyoruz. Biz gerektiğinde mahalle muhtarlarına dahi ulaşarak yapmış olduğumuz hizmetleri anlatıyoruz. Bu tip rahatsızlığı bulunan hastalarımıza ulaşmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.” dedi.
TOPLUMDAN DIŞLANMAYI BU MERKEZDE HİSSETMİYORLAR
Psikiyatri Uzmanı Dr. Çiğdem ÇOLAK KALAYCI Çiğli ilçesi ile beraber Karşıyaka ve Bayraklı’da bulunan hastalarada hizmet verdiklerini belirterek “Ulaşamadığımız çok kişi olduğunu biliyoruz. Gün boyu hastalarımız burada vakit geçirip öğle yemeklerini yiyebiliyorlar. Sağlık çalışanlarına kolayca ulaşarak problemler artmadan müdahale edebilme şansımız oluyor. Toplumdan dışlanmayı burada hissetmiyorlar. Rahat rahat dolaşma imkanına sahipler.” dedi.
SAMİMİ BİR YAKLAŞIM DAHA İYİ YANIT VERİYOR
Dr. KALAYCI toplumda ki genel kanının aksine bir çok psikiyatrik hastanın toplumdaki insanlardan korktuklarını ifade ederek “Onların kendilerine zarar vereceklerini düşündükleri için saldırgan davranışlar gerçekleştirebiliyorlar. Acaba insanlar bana zarar verir mi, başıma kötü bir durum gelir mi kaygısı ile toplumdan kendilerini soyutluyorlar. Toplum bu rahatsılığı olan hastaları damgalayıp evlerine kapanmaya mahkum ediyor. Biz merkezimiz ile bu tip durumları en aza indirgemeye çalışıyoruz. Biz ne kadar sıcak ve samimi yaklaşırsak onlar bir o kadar iyi yanıt veriyor.” dedi.
DAHA ÇOK HASTAMIZIN HAYATINA DOKUNMAYI AMAÇLIYORUZ
İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Uzm. Dr. Fatma ŞİMŞEK Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nin 2008 yılında Sağlık Bakanlığı desteğiyle pilot olarak başladığını belirterek “Hemen hemen her ilimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri bulunuyor. Merkezimizin amacı kronik psikiyatrik bozukluğu olan hastalarımıza daha etkin ve daha kaliteli sağlık hizmeti vermektir. Şu an 200’ün üzerinde hastamızı takip ediyoruz. Amacımız daha çok bu hastalarımız rehabilite etmek, sosyal ve mesleki işlevselliğini arttırmak, çalışabilecek durumda olan hastaları tespit edip onları tekrar çalışabilir duruma getirmek ve aynı zamanda hasta ve ailelerine sosyal destekle bulunmaktır. Merkezimiz geniş sosyal olanaklara sahip olmakla beraber terapi bahçesini de içinde bulunduruyor. Günlük rehabilitasyon taleplerini halk eğitim merkezimizin desteğiyle sağlıyoruz. Ekibimiz bu manada oldukça özverili kişilerden oluşmakta. Merkezimizde 2 psikiyatri uzmanı, 2 hemşire, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 psikologumuz ile hizmet veriyoruz. Hastalarımızın ciddi manada fayda gördüklerini fark ediyoruz. Umarım daha çok hastaya ulaşırız.” dedi.