Ulusal Sağlıkta Kalite Forumu’nun dördüncüsü “Sağlıklı Yaş Alma ve Kalite” konusuyla İzmir’de gerçekleştirildi.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde Çiğli Bölge Hastanesinde düzenlenen Forumda; yaşlıların temel sağlık sorunlarının yanında bakım, sağlıklı ve kaliteli yaşlanmaya yönelik Ülkemizde ve dünyada neler yapıldığı konuları tartışıldı.
“İzmir de yaşlı nüfus Ülke geneline göre daha fazla.”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Birol Durukan son 10 yıla kadar Ülkemizde sağlık politikalarının daha çok genç ve bebek sağlığına yönelik oluşturulduğunu; aşılama, anne ve bebek ölümleri gibi konular üzerinde durulduğunu vurgulayarak, son 10 - 15 yıldır Ülkemizde artan yaşlı nüfusla birlikte palyatif, evde sağlık gibi konular da çalışma alanlarının içinde olduğunu söyledi.
İzmir’de yaşlı nüfusun Ülke geneline göre biraz daha fazla olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Birol Durukan bu nedenle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konulardaki çalışmalara biraz daha erken başladıklarını ve ilk palyatif Bakım Servisinin İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açıldığını hatırlattı.
“İzmir İl Sağlık Müdürlüğü olarak 276 Palyatif Yatak ve 35 sağlık kurumumuzda verilen Evde Sağlık Hizmeti ile yaşlılarımızın sağlıklı ve daha kaliteli yaş almaları için çalışıyoruz.”
Kamu Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Birol Durukan konuşmasına şöyle devam etti:
“Bakanlığımız tarafından İlimize tahsis edilen 332 palyatif yatak sayısının şu anda 276’sını faaliyete geçirdik. Planlanan 50 palyatif yatağı da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanemize bağlı Hatay Hizmet Binamız bünyesinde (Askeri Hastane) biran önce hizmete sunmak için çalışıyoruz.
Diğer taraftan, İzmir genelinde aktif kayıtlı 24 bin evde bakım hastası bulunuyor. Evde sağlık hizmetleri kapsamında şuan İzmir’de; 26 hastane, 2 ek bina, 7 ağız diş sağlığı merkezi (ADSM) olmak üzere toplam 35 sağlık kurumumuzda evde sağlık hizmeti veriyoruz.”
Uzm. Dr. Birol Durukan son olarak yaşlıların sağlıklı ve daha kaliteli yaş almaları için en iyi hizmeti tesis etme noktasında “Sağlıklı Yaş Alma Ve Kalite” konulu bu Forumun çok faydalı olacağına inancının tam olduğunun altını çizdi.
“4. Ulusal Sağlıkta Kalite Forumuna ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyuyoruz.”
Çiğli Bölge Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlker Kızıloğlu yaptığı konuşmasında günümüzde dijital teknolojik gelişmelerin yaygınlaşması, sağlık tarama programlarının artar şekilde uygulanması ve yaşam sürelerinin uzamasıyla kaliteli yaşlanma faktörünün önem kazandığını belirtti. Yaşlı bireylerin, engelli vatandaşların sosyal alanda daha fazla yer almaş ve sağlık politikalarının üretilmesine yardımcı olduğuna inandıkları 4. Ulusal Sağlıkta Kalite Forumuna ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.