Doktorlarımız sayesinde hayata tutundum
22 Nisan 2019

DİŞ ÇEKİMİ HAYATINA MAL OLUYORDU

Kars’ta ağrıyan dişini çektirdikten sonra kalbinde hastalık tespit edilen Talip GÖNEN (29), İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde görevli doktorların erken müdahalesiyle hayata tutundu.Diş çekimi sonrası ağız içindeki mikropların kana karışarak kalbi etkilediği tespit edilen Talip GÖNEN “Doktorlarımız sayesinde hayata tutundum.Allah hepsinden razı olsun dedi.”

TEDAVİ İÇİN KARS’TAN İZMİR’E GELDİ

Kars’ta ağrıyan dişi için doktora gittiğini belirten Talip GÖNEN “Dişimde başlayan ağrıdan dolayı doktora gittim.Dişim çekildi.Ama 2-3 gün sonra baş ağrısı ve nefes almamda sıkıntılar başladı.Kars’ta bu şikayetler ile kardiyolojiye gittim.Orada bana hemen müdahale edilmesi gerektiğini söylediler.Ablam İzmir’de olduğu için onunla görüştüm.O da bana mutlaka İzmir’e gelmemi ve tedavime burada devam etmem gerektiğini söyledi.Bu sayede İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine geldim.Görevli doktorlarımız burada benimle çok yakından ilgilendiler”dedi.

İLK ÖNCE SOĞUK ALGINLIĞI SANDIM

Şikayetlerini ilk önce soğuk algınlığı olarak düşünen hasta Talip GÖNEN (29) “Açıkçası ilk önce grip olduğumu sandım.Terleme ve ateşim vardı.Salgından etkilendim sandım.Ama şikayetlerim giderek artmaya başladı.Baş ağrılarım ve nefes almamda problemler ortaya çıktı.Durumun farklı olduğunu anlayıp hemen doktora başvurdum” dedi.Hastanın ablası Oya SELÇUK kardeşinin büyük bir operasyon geçirdiğini belirterek “Prof. Dr. Öcal BERKAN, Op.Dr. Deniz BOZDOĞAN ve Uzm. Dr. Nurullah ÇETİN bizimle çok yakından ilgilendiler.Kardeşim çok büyük ve zorlu bir ameliyat geçirdi.Burada modern bir sağlık hizmeti aldığımız için çok mutluyum.Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR

Hasta Talip GÖNEN’in tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Öcal BERKAN, diş çekimi sonrası ağız sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirterek “Ağız sağlığına önem verilmezse, ağız içindeki mikroorganizmalar kana karışarak birdenbire hayatı tehdit eden ciddi bir kalp rahatsızlığına neden olabilirler. Endokardit diye adlandırılan bu patolojide özellikle risk grubuna dahil olan kişilerde, kalp kapak ve damarların en iç kısmında yer alan endotel tabakası tutularak mikrobik iltihab oluşturabilir. Bu olay nadir görülmekle birlikte ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle altta yatan yapısal kalp rahatsızlığı olan, bağışıklığı düşük olan, madde bağımlısı kişilerin riskleri yüksektir. Ülkemizde kalp kapak hastalığının daha sık görülmesi nedeni ile bu hastalarda diş çekimi, endoskopi gibi mide bağırsak hastalıkları, üreme organları ve idrar yollarını ile ilgili girişimler öncesinde dikkatli olunması gerekmektedir. Gelişigüzel antibiyotik kullanılması çok sakıncalı olmakla birlikte gerekli durumlarda yüksek risk taşıyan hastalarda doktor kontrolünde antibiyotik kullanılması gerekebilir”dedi.

HER HASTA BU KADAR ŞANSLI OLMAYABİLİR

Hastasında diş çekimi sonrası yaşanan bu durumun ölümcül tablolara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öcal BERKAN “Hastamızda, diş çekimi sonrasında aort kapağında vejetasyon dediğimiz iltihabi kitle oluşmuş ve bu durum nefes darlığı ile birlikte akut kalp yetmezliğine yol açmıştır. Gelişen bu ölümcül tablo ile birlikte hastamız acil koşullarda ameliyata alındı ve ameliyat sırasında hem aort hem de mitral kapağında yırtılma ile birlikte enfeksiyona bağlı kitleler görüldü. Hastanın kalp kapağının birisi biyolojik kapak ile değiştirildi, diğer kapağı ise tamir edilerek hasta sağlığına kavuşturuldu. Bu ameliyatlar her hastanede yapılamıyor. Hastanemizde, yönetimin sağladığı geniş olanaklar ve tecrübeli ameliyat ekibi sayesinde bu tür ameliyatları başarı bir şekilde gerçekleştirmektedir.Her hasta bu kadar şanslı olmayabilir bu nedenle ağız ve diş sağlına toplum olarak önem verilmelidir. Bu ciddi bir halk sağlığı sorunudur” dedi.


  • Hasta Talip GO¨NEN.JPG
  • Op. Dr. Deniz BOZDOGˆAN.JPG
  • Prof.Dr. O¨cal BERKAN.jpg