Göğüs kafesi açılmadan aort ameliyatı oldu
24 Nisan 2019

GÖĞÜS KAFESİ AÇILMADAN AORT AMELİYATI OLDU

Aort damarında genişleme tespit edilen Mustafa ALTUNAY (34) , İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde görevli doktorların müdahalesiyle hayata tutundu.Ayrıca “Marfan Sendromu” hastası olan Mustafa ALTUNAY (34), göğsünden açılan küçük bir kesi ile aort damarından ameliyat oldu.

AORT DAMARIMDA GENİŞLEME TESPİT EDİLDİ

Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan “Marfan Sendromu” hastası olduğunu belirten Mustafa ALTUNAY (34) “Altı ayda bir kontrollere gidiyordum.Yaşamış olduğum bu rahatsızlık genetik bir bozukluk.Direkt kalbi, gözleri ve ortopedik dokuları etkiliyor.Aort damarımda genişleme meydana gelmiş.Bir tandığımızın tavsiyesi ile İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine gelerek Op. Dr. Deniz BOZDOĞAN’a muayene oldum.Ameliyat olmam gerektiğini söyledi.Kısa bir düşünme aşamasından sonra ameliyatı kabul ettim” dedi.

MARFAN SENDROMU KALBİ HEDEF ALIYOR

Hasta Mustafa ALTUNAY’ın tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Öcal BERKAN, Marfan Sendromunun direk kalbi hedef aldığını belirterek “Marfan sendromu genetik bir bozukluğa bağlı olarak, vücudun bağ dokusunun elastikiyetini ve gücünü kaybetmesidir. Birçok bulgu ile seyreden bu patolojide, kalpten çıkan ve aorta diye adlandırılan ana kan damarımız anormal şekilde genişler ve hayatı tehdit eden bir hal alır. Aort damarının duvarının zayıflaması, incelmesi ve esnekliğinin kaybetmesi sonucunda, aort damarının tüm kısımları genişleyebilir, incelebilir. Bu ise yırtılma ve kanama gibi acil bir duruma ve ölüme yol açabilir. Bu tehlikeli durumu önlemek için ameliyat ile aortun genişleyen kısmının yerine suni bir greft konulmasını gerekir” dedi.

EŞİDE AYNI HASTALIKTAN TEDAVİ GÖRÜYOR

Marfan sendromu hastası olduklarını bilmeden evlenen Mustafa ALTUNAY ve Pınar ALTUNAY, yaşadıkları bebek kayıplarının araştırılması sonucu bu rahatsızlığa sahip olduklarını öğrendiler.Hem eşimin hem de benim Marfan sendromu olmam, bebeklerimizin hayata gözlerine yummasına neden oldu diyen hasta Mustafa ALTUNAY “Op. Dr. Deniz BOZDOĞAN bana aort damarımda oluşan sıkıntıyı açık bir şekilde anlattı.Onun sayesinde iyileşebildim.Eşimde aynı hastalıktan tedavi görüyor” dedi.

SANKİ HİÇ AMELİYAT OLMAMIŞ GİBİ

Geleşen cerrahi tekniklerinin hastalar için pozitif fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Öcal BERKAN “Son yıllarda birçok avantajları nedeni ile küçük kesiler ile yapılan minimal invaziv ameliyatlar ön plana çıkmıştır. Bu yöntemin cerrahi travmanın azalması, kanamanın az olması, daha az ağrı ve hızlı iyileşme, daha estetik bir görünüm gibi birçok avantajı mevcuttur. Aort damarının değiştirilmesinde zorluk derecesini artırmasına rağmen bu ameliyattı küçük kesi ile gerçekleştirdik. Hastamız ameliyatın ertesi günü servise çıktı ve hiçbir hareketini kısıtlamadan, sanki ameliyat olmamış gibi yaşamını sürdürmektedir” dedi.

HASTANEMİZDE ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Diğer sağlık kurumlarında bu tip operasyonlar için çok yüksek ücretler istenildiğini söyleyen Prof. Dr. Öcal BERKAN “Kamu hastanelerinde ileri teknoloji gereken ameliyatlar yöneticilerimizin desteğiyle yapılabilir duruma geldi. İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde bu konuda deneyimli bir ekibimiz mevcut.Op. Dr. Deniz BOZDOĞAN’ın çaba ve girişimleri ile minimal invaziv cerrahi ekibi oluşturuldu ve artık uygun hastalar ilave hiçbir ücret ödemeden küçük kesiler ile de ameliyat edilebilecek” dedi.

  • Mustafa ALTUNAY Prof.Dr. Öcal BERKAN ve Kardiyovasküler Cerrahi Ekibi.JPG