Minik Ali Aras Artık Mikroplardan Korkmuyor!
02 Aralık 2019

Doğuştan bağışıklık sistemi çalışmayan ve devamlı kontrol altında tutulması gereken üç yaşındaki minik Ali Aras’ın ve ailesinin yüzü artık gülüyor.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Polikliniğinde uygulanan tedaviyle, hastalığa bağlı şikayetleri azalan minik Ali Aras Erdem artık daha mutlu.

ALTI AYLIK BEBEK OLDUĞUNDA FARK EDİLDİ

Çocuklarında bulunan bağışıklı sistemi yetersiliğinin altı aylık bebekken fark edildiğini belirten anne Mehtap Erdem “Bir yaşına geldiğinde oğluma ilaç tedavi uygulanmaya başlandı.Günü birlik olarak hastanede kalıyorduk ve uygulanan ilaçların ciddi yan etkileri mevcuttu.Doktorumuzun bu konuda bize göstermiş ilgi ile tedavimize devam ediyoruz. Artık damardan değil , deri altından uygulanan bir yöntemle ilacımızı alıyoruz. Bu şekilde oğlumun canı artık daha az acıyor” dedi.

DİĞER ÇOCUKLARDAN KOLAYLIKLA HASTALIK KAPABİLİYOR

Deri altı uygulama yöntemi ile tedaviye evde devam edeceklerini belirten anne Mehtap Erdem “Oğlum artık hastanede tedavi gören diğer çocuklardan enfeksiyon kapar mı diye düşünmeme gerek yok.Sağolsunlar hemşire hanımlar tedaviyi evde nasıl uygulayacağımızı bize anlattılar ve öğrettiler.Oğlumda oluşan enjeksiyon fobisini bu şekilde artık önleyebileceğimizi düşünüyoruz.Herhangi bir durumda kolaylıkla doktor hanıma ve hemşirelerimize ulaşabiliyoruz.Hastanede herkes bizimle yakından ilgilendi.Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim “ dedi.

ARTIK ÇOCUKLARIMIZIN CANI DAHA AZ ACIYOR

Son yıllarda giderek yaygınlaşan deri altı immunoglobulin tedavisi ile hastaların kendilerini daha iyi hissettiklerini belirten Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semiha Bahçeci “Damardan uygulanan tedavilere bakıldığında; tedavinin sağlık kuruluşunun çalışma saatlerine bağımlı olması ve zamanlamaya ihtiyaç duyulması, toplam maliyetin daha yüksek olması, daha sık yan etki görülmesi  gibi dezavantajları mevcut. Ama artık hastanemizde de uygulamaya başladığımız deri altı immunoglobulin tedavisi ile, damar yolu gerekmediğinden çocuklarımızın canı eskisi gibi acımıyor. Uygun eğitimden sonra, tedavi evde veya seyahatte, hasta veya aile üyeleri tarafından uygulanabilir. Evde, hastanın istediği zaman diliminde tedavinin mümkün olması, yan etkilerin genellikle lokal olup, yan etkinin daha az olması, toplam maliyetin daha düşük olması bizim açımızdan önemli avantajları “dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ BİR YÖNTEM

İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde bağışıklık sistemi yetersizliği tedavisi gören hastalardan iki çocuk hastanın tedavisinin deri altı uygulama yöntemi ile sürdürüldüğünü  söyleyen Doç. Dr. Semiha Bahçeci “İlk hastamıza damar yolu açılamadığı için, 2. hastamıza ise damar yolu ile ilacı aldığında ciddi yan etkiler görüldüğü için ilaç deri altı yolla verilmeye başlanmıştır. Her iki hastamızın tedavisi, anneye hastanemizde 4 haftalık bir eğitim süreci sonrası evinde sorunsuz devam etmektedir. Bu tedavi ile yan etki gözlenmemiş, hastalarımızın hayat kalitesi artmış, okul ve işgücü kaybı azalmıştır” dedi.

  • Doç. Dr. Semiha Bahçeci - Aras Ali Erdem - Hemşire Özlem Başkuş.jpg
  • Anne Meltem Erdem ve Hasta Aras Ali Erdem.jpg
  • Hasta Aras Ali Erdem - Doç. Dr. Semiha Bahçeci .jpg