T.C. Sağlık Bakanlığı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası sebebiyle bilgilendirme standı kuruldu...
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Organ ve Doku Bağışı Birimi tarafından hastane giriş koridoruna kurulan standın açılışına Başhekim Op. Dr. İlker Kızıloğlu, Başhekim Yardımcıları, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, yöneticiler ve hastane çalışanları katıldı.
Asıl Önemli Olan Kadavradan Nakil...
Başhekim Op. Dr. İlker Kızıloğlu standa yapmış olduğu açılış ziyaretinde kadavra bağışının önemine dikkat çekerken “Organ bağışında genellikle canlıdan canlıya nakil düşüncesi hakim, yani anne çocuğuna, kardeş diğer kardeşe organ bağışı yapıyor. Asıl önemli olan kadavradan nakildir. Bu oran, organ ve doku bağışındaki gelişmişlik ölçütüdür. Avrupa standartlarında bağış bilincini oluşturma konusunda bizlere büyük iş düşüyor. Türkiye genelinde 65 Akciğer, 21577 Böbrek, 919 Kalp, 3 Kalp Kapağı, 2108 Karaciğer, 283 Pankreas, 5 İnce Bağırsak, 2647 Kornea ( Mart 2017) olmak üzere toplamda 27513 kişi organ ve doku bekliyor.” dedi.
Bir gün bizler de sizler de bu sırayı bekliyor olabilir siniz diyerek herkesi Organ Bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet eden Kızıloğlu kendi organlarını bağışlayarak standın açılışına gelen çok sayıda çalışanın hasta ve hasta ziyaretçilerinin de organ bağışında bulunmasına vesile oldu.
Hastane çalışanlarından Biyolog ve Çevre Yönetim Birim Sorumlusu Sultan Parlak Batkı “Organlarımı bağışladım. Bu durum başta çok ürkütücü gelebilir ama öldükten sonrada başka insanlara can vermek ve aynı zamanda kendi yakınımın da bir organa ihtiyacı olduğunu varsaymak, bana bu durumun ne kadar doğru olduğunu düşündürüyor.” dedi.
“Anneanneciğim Organ Bağışı Yapmak Çok Kolaymış, Hastaneye Gidip Hemen Verebiliyormuşsun Öğretmenim Söyledi...”
67 yaşındaki Elmas Esatoğlu “15 yıl önce organlarımı bağışlamaya karar vermiştim ama olmadı. Torunum okulda organ bağış haftası olduğunu öğrenmiş heyecanla bana söyledi. “Anneanneciğim organ bağışı yapmak çok kolaymış hastaneye gidip dilekçeni hemen verebiliyormuşsun öğretmenim söyledi.” deyince atlayıp buraya geldim. Girişte de stant hazırmış zaten, kısmet bu güneymiş organlarımı bağışladığım için çok mutluyum.” dedi.
Eğitim Verilerek Bilgilendirilme Yapıldı...
Hastanede bilgilendirme standı çalışmalarının yanı sıra, eğitim salonunda ise Organ ve Doku Nakli konusunda farkındalık kazandırmak amacı ile eğitim verildi. Çok sayıda hastane çalışanının katıldığı eğitim Çiğli BEH Organ Nakil Koordinatörü Beratiye Pamuk tarafından verildi. “Organ Bağışı ve Organ Nakli Nedir? ”, “Beyin Ölümü ve Bitkisel Hayat Arasındaki Farklar”, “Ülkemizde Organ ve Doku Nakli Hizmetleri ve İşleyisi” vb. konu başlıklarından oluşan eğitimin sonunda çalışanlar verilen eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.