Hedefe Yönelik Biyopsi Sayesinde Prostat Kanserleri Erken Teşhis Edilebiliyor!
21 Aralık 2023

Prostat kanseri erkekler arasında sık görülen bir sağlık sorunu olup, erken tanı hayati öneme sahiptir. Bu kapsamda, kan prostat spesifik antijen (PSA) düzeyi yüksek veya ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan erkekler için Multiparametrik Prostat MR (Mp-MRG) görüntülemesi önemli bir tanı aracı olarak öne çıkıyor.

Prostat Kanserine Karşı Güçlü Adımlar Atıyoruz

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ayvat Öcal, bazı durumlarda biyopsi sonuçları temiz çıkmasına rağmen PSA değerlerinin yüksek seyrettiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Özellikle prostatta şüpheli odakların veya küçük boyutlu lezyonların tespiti bazen zor olabilir ve bu durumda tekrarlayan biyopsilere ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada, hedefe yönelik Mp-MRG/TRUS füzyon biyopsi önemli bir alternatif olabilir. Bu biyopsi yöntemi, prostat MR görüntüleri ile ultrason tarafından oluşturulan gerçek zamanlı görüntüleri eşleştirerek işaretlenen hedeften biyopsi yapılmasını sağlar.’’

Prostat Sağlığında Yenilikçi Bir Teknoloji

Uz. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ayvat Öcal, prostat kanseri tanısında kullanılan ileri teknoloji yöntemine dair şu açıklamalarda bulundu: "Bu ileri teknoloji yöntemi ile, hastanın eş zamanlı ultrason görüntüleri ve MR görüntülerini füzyon ederek, prostat bezindeki şüpheli lezyonları tespit etmeyi hedefliyoruz. Hastalarımızın sağlığına duyduğumuz sorumlulukla, işlem öncesi detaylı kontroller ve hekim kontrolünde gerçekleştirilen işlem, hastalarımıza maksimum güveni sağlamayı amaçlıyor. Hastanemizdeki bu teknolojik ilerleme, prostat kanseri tanısında şeffaf, doğru ve hızlı sonuçlar elde etmeyi amaçlıyor. Görevli olduğumuz deneyimli radyoloji uzman ekibi olarak, öncü bir yaklaşım sergileyerek, Mp-MRG/TRUS füzyon biyopsi yöntemini kullanarak prostat kanseri tanısında doğruluk oranını artırmayı hedefliyoruz."

Prostat Kanseri Tespitinde Hassas Ve Doğruluğu Yüksek Bir Yaklaşım

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Radyoloji Uzmanı Dr. Hakan Pıçak yeni geliştirilen prostat kanseri tanı yönteminin daha hassas ve doğruluğu yüksek bir yaklaşım sunduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı bir yaşam için düzenli kontrol ve erken tanı büyük önem taşımaktadır. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi ve düzenli sağlık kontrollerine önem vermesi, prostat sağlığına katkı sağlayacaktır" dedi.

Sağlıklı Bir Gelecek İçin Düzenli Kontroller Önem Taşıyor.

Prostat kanserinin erkekler arasında sıkça rastlanan bir sorun olup, hastalığın erken evrelerinde tespit edilmesi, tedavi başarısını önemli ölçüde etkileyebileceğini söyleyen İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Radyoloji Uzmanı Dr. Hakan Pıçak “Multiparametrik Prostat MR (Mp-MRG) görüntülemesi ve Mp-MRG/TRUS füzyon biyopsi gibi yenilikçi yöntemler, erken tanı konusunda önemli adımlar atmamıza yardımcı oluyor. Bu sayede, hastalarımızın yaşam kalitesini artırabilir ve daha etkili tedavi stratejileri uygulayabiliriz. Sağlık bilinci oluşturarak düzenli kontrollerin önemini vurgulamak, erkek bireylerin prostat sağlığını korumak adına hayati bir adımdır" şeklinde konuştu.